Wijn is een heerlijke toevoeging aan een maaltijd. Maar welke wijn past nu het beste bij welk gerecht? Het kan soms lastig zijn om de juiste combinatie te vinden, maar met een paar tips en trucs kan je al snel een heerlijke wijn-spijs combinatie creëren. In deze blog gaan we het hebben over wat je het beste bij welke wijn kan eten.

Witte wijn

Witte wijn is een veelzijdige wijn die goed te combineren is met verschillende gerechten. Een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij lichte gerechten zoals salades, vis en gevogelte. De zuren in de wijn zorgen ervoor dat de smaken van het gerecht goed naar voren komen en niet overheerst worden door de wijn. Een Chardonnay daarentegen, met zijn volle en romige smaak, past goed bij gerechten met een vollere smaak zoals pasta met roomsaus, kip of zalm.

Rode wijn

Rode wijn is een geliefde wijnsoort die vaak wordt gedronken bij een goed stuk vlees. Maar ook hier geldt dat de juiste combinatie van groot belang is. Een Crianza uit Spanje, met zijn volle en kruidige smaak, past goed bij gegrild vlees zoals een biefstuk of lamsvlees. De tannines in de wijn zorgen voor een mooie balans met het vlees. Een rosé wijn kan ook goed gecombineerd worden met vleesgerechten, vooral bij gerechten met een lichte smaak zoals kip of varkensvlees. Een rosé wijn uit de Provence, met zijn frisse en fruitige smaak, is hier een goede keuze.

Desertwijn

Na een heerlijke maaltijd is het tijd voor een dessert en daar hoort natuurlijk ook een passende wijn bij. Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato of een Sauternes, past goed bij zoete gerechten zoals taart, ijs of fruit. De zoete smaak van de wijn vult de zoete smaken in het dessert goed aan. Maar ook een frisse en lichtzoete wijn, zoals een Riesling, kan goed gecombineerd worden met een dessert. Deze wijn past goed bij frisse en lichte desserts zoals een citroentaart of een sorbet.

Het combineren van wijn zaols rosé wijn en eten is een kwestie van smaak en experimenteren. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jouw favoriete wijn-spijs combinaties zijn. En vergeet niet, het belangrijkste is dat jij geniet van zowel de wijn als het gerecht. Santé!