Hoe serveer je een wijn als een pro?

Hoe serveer je een wijn als een pro?

Zelfs voor de meest doorgewinterde wijnliefhebbers en –proevers blijft het lastig om een goede wijn te kiezen uit een groot schap of van een wijnkaart. Het is onmogelijk om alle wijnhuizen te kennen of te kunnen inschatten hoe een wijn smaakt op basis van druif of land van herkomst. Daarom zoeken we met drie tips antwoord op de vraag ‘hoe serveer je wijn als een pro’. Voor alle wijnliefhebbers die indruk willen maken op hun gasten.

Door de juiste wijn bij een gerecht te serveren

Natuurlijk kun je een glas wijn drinken zonder daarbij iets te eten. Maar we weten allemaal, wijn en spijs gaan samen als peper en zout. Wijn maakt eten lekkerder. En andersom.

Hoe zorg je ervoor dat je een goede keuze maakt? Hoe kies je de beste wijn bij je gerecht?

Een bbq wijn kun je beter niet bij een salade serveren, maar is wél heerlijk bij een pizza, een pittige blauw geaderde kaas of een Marokkaans stoofpotje.

Door wijn op de juiste temperatuur te serveren

De temperatuur van een wijn heeft een enorme invloed op de smaak. Sterker nog, als je een wijn te warm of juist te koud schenkt, kan deze vlak of juist zuur worden. Zonde, want het serveren van een wijn op de juiste temperatuur, kan zijn beste eigenschappen juist accentueren. Een aantal wijnen en hun ideale serveertemperatuur op en rij:

Droge witte wijn als Sauvignon Blanc voor bij de borrel: 6 a 8 °C

Frisse en fruitige witte wijn als Chardonnay: 8 a 10 °C

Licht zoete mousserende wijn als cava en crémant: 5 a 7 °C

Lichte en soepele rode wijn als Beaujolais en nieuwe wereld-wijnen: 14 a 16 °C

Complexe en rijpe rode wijnen als Bourgogne en topwijnen uit Italië (Super Tuscans) en Spanje (Gran Reserva): 17 a 18 °C

Door wijn te serveren als hij op dronk is

Een wijn kan te jong zijn, waardoor de zuren nog te zuur zijn of het volle zoete fruit nog niet zijn volledige potentie heeft behaald. Ook als een wijn over zijn top is, proef je dat duidelijk. Bijvoorbeeld doordat het fruit minder fris en sprankelend is, of de kleur minder intens. Maar hoe weet je nou wanneer een wijn op dronk is? Jaartal en druif zijn de belangrijkste graadmeters. Van sommige druivenrassen is bekend dat er wijnen met groot bewaarpotentieel van gemaakt worden. De meeste rode bbq wijn is tussen de twee en zes jaar te bewaren. Anderen zijn juist het lekkerst in de eerste paar jaar na de oogst. Zoals frisse en fruitige witte borrelwijnen en rode Beaujolais. Lees de proefnotitie van de wijn webshop goed, daarin staat bijna altijd vermeld wanneer je de wijn het best kunt drinken.

De grootste voordelen van tafeltje dekje op een rijtje

De grootste voordelen van tafeltje dekje op een rijtje

Als je nog jong en vitaal bent, zet je iedere avond zonder problemen een gezonde maaltijd op tafel. Wanneer je op leeftijd raakt, kan dit een stuk lastiger zijn. Voor sommige ouderen is het zelfs onmogelijk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. In dat geval biedt tafeltje dekje uitkomst. Helaas ziet lang niet iedereen de voordelen hiervan in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de grootste voordelen van tafeltje dekje op een rijtje.

Je hoeft zelf niet meer in de keuken te staan
Heb je steeds meer moeite om in de keuken te werken? Of ben je zelf niet meer in staat om de boodschappen te doen? Dan wordt het lastig om zelf een maaltijd op tafel te zetten. Als je voor tafeltje dekje kiest, is dit niet langer nodig. Omdat je kant-en-klaar maaltijden geleverd krijgt, hoef je zelf namelijk niet meer in de keuken te staan. Het enige wat je nog moet doen, is de maaltijd verwarmen. Dit doe je eenvoudig in de magnetron of oven. Hierdoor staat er binnen een paar tellen een warme maaltijd op tafel.

Je eet altijd vers en gezond
Wanneer je zelf niet meer in staat bent een maaltijd te bereiden, kun je dagelijks eten laten bezorgen. Dit kost je niet alleen veel geld, maar het is ook nog eens bijzonder ongezond. Als je dag in dag uit eten bestelt, neemt jouw gewicht snel toe. Kies je voor tafeltje dekje? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Waarom niet? Omdat alle maaltijden bereid worden met verse ingrediënten. Daarbij komt dat er geen onnodige toevoegingen worden gedaan. Hierdoor eet je niet alleen vers, maar ook nog eens hartstikke gezond.

Je loopt minder kans op voedselinfecties
Een derde voordeel van tafeltje dekje is dat je minder kans loopt op voedselinfecties. Alle maaltijden worden namelijk op een veilige en professionele wijze bereid. De kans dat je ziek wordt na het eten van zo’n kant-en-klaar maaltijd is hierdoor minimaal. Kies je ervoor om toch zelf aan de slag te gaan in de keuken? Dan is de kans op voedselinfecties een stuk groter. Zo kun je het eten bijvoorbeeld uit de pan halen voordat het gaar is. Daarbij komt dat niet iedereen de ingrediënten voor een maaltijd op de juiste wijze bewaart.

Je kunt kiezen uit talloze maaltijden 
Kies je voor tafeltje dekje van Uitgekookt.nl? Dan hoef je niet bang te zijn dat je iedere week dezelfde maaltijden voorgeschoteld krijgt. Je hebt iedere week namelijk keuze uit meer dan 25 verschillende kant-en-klaar maaltijden. Hierdoor is er voor iedereen een geschikte maaltijd te vinden. Het is zelfs mogelijk om zout- en vetarme maaltijden te bestellen. Vegetarische kant-en-klaar maaltijden behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Koffie: ga je voor snelheid en gemak of voor het allerlekkerste kopje?

Koffie: ga je voor snelheid en gemak of voor het allerlekkerste kopje?

Als je veel koffie drinkt, dan heb je vast en zeker ook zo je opvattingen over welke koffie het allerlekkerst is. Hoe deze gezet moet zijn, wat de temperatuur precies is. We hebben allemaal zo onze voorkeuren. Maar streef je bij ieder kopje koffie dat je zet en drinkt naar perfectie? Of heb je soms, of misschien zelfs wel altijd, andere prioriteiten, en vind je het vooral belangrijk dat het koffiezetten lekker snel en makkelijk verloopt?

Neem je er altijd de tijd voor?

Er lijkt haast niets zo persoonlijk te zijn als een kopje koffie. De meningen over de perfecte manier om deze te zetten, die lopen meer en meer uiteen. Waar de meeste mensen het over eens zijn, is dat langzamer vaak beter is. Of beter gezegd: dat meer aandacht vaak betere koffie oplevert. Koffie gezet in een ouderwets koffiezetapparaat met filter kost aardig wat tijd, maar wordt lang niet door iedereen als de allerlekkerste koffie beschouwd. Daar staan tegenover dat een kopje koffie met behulp van een koffiecup zo gezet is, maar dat juist het uitzoeken van de cup weer wat meer tijd gekost kan hebben.

Neem jij die tijd, als het om koffie gaat? Neem je altijd de tijd om het best mogelijke kopje te bereiden? Of grijp je ook regelmatig naar de koffiepads, als je gewoon snel je kopje koffie in handen wilt hebben? Diezelfde vraag geldt ook bij koffie kopen: doe je dat op de plek waar je ook de rest van je boodschappen haalt? Of neem je juist de moeite om ergens anders je slag te slaan, als je weet dat de koffie daar beter of lekkerder is?

Niet iedere dag is hetzelfde, en dat geldt ook voor onze koffie

Voor de meeste mensen geldt dat ze de ene keer meer de tijd nemen om koffie te bereiden dan de andere. Niet iedere dag, en niet ieder moment op de dag, is tenslotte hetzelfde. Heb je ’s morgens veel haast, dan wil je vooral snel je koffie hebben, zodat je goed wakker wordt en de dag weer aankan. Heb je echter ruim de tijd, ben je misschien zelfs lekker vrij, dan is die noodzaak er wat minder en neem je misschien veel langer de tijd om je kopje koffie extra lekker te maken. Kies je ervoor om verse melk op te schuimen, er misschien zelfs een figuurtje in te maken, en even lekker te gaan genieten. Kiezen tussen snelheid en gemak of de beste smaak; het hangt vaak maar net af van de dag.

Hoe verwijder ik verschillende vlekken uit mijn tafelkleed?

Hoe verwijder ik verschillende vlekken uit mijn tafelkleed?

Zelfs het mooiste tafelkleed zal er niet aan ontkomen: vlekken. Of het nou gaat om je eigen ongelukjes, of om je kinderen die gewoon doen wat kinderen doen, een tafelkleed kan het soms zwaar te verduren krijgen. Gelukkig zijn de meeste vlekken prima te verwijderen, maar soms moet je even weten welke vlek welke behandeling nodig heeft. We helpen je dan ook graag een eindje op weg.

Hoe verwijder je chocoladevlekken uit je tafelkleed?
Chocola kan lastige vlekken geven in kleding of – zoals hier – in tafelkleden. Dat komt door de cacaoboter. Deze boter bevat een olielaagje, dat lastig te verwijderen kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je de chocoladevlekken snel te lijf gaat, als ze ontstaan. Wat het beste werkt, is dat je een vlekkenverwijderaar in het tafelkleed wrijft. Het liefste gebruik je een verwijderaar die op gel gebaseerd is, omdat dit het beste effect heeft. Dep vervolgens de vlekkenverwijderaar op het tafelkleed en doe het kleed vervolgens in de was. Gebruik je hier dan een wasmiddel dat zich specifiek richt op het verwijderen van vlekken, dan heb je de meeste kans dat de chocoladevlek helemaal uit je tafelkleed gewassen wordt.

Vlekken van tomatensaus
Ook zo’n veel voorkomende vlek is die van tomatensaus. De rode saus kan behoorlijk storend zijn in je tafelkleed, maar gelukkig zijn ze goed te verwijderen. Haal het kleed van tafel en was het even in een sopje. Meestal is dit wel afdoende en kan je het kleed snel weer gebruiken. Mocht de tomatensaus nog altijd een vervelende vlek vormen, gebruik dan ammonia om deze alsnog te verwijderen. Let wel; verdrink het kleed niet in de ammonia, maar gebruik een klein beetje en dep het met beleid op de vlek.

Mayonaisevlekken verwijderen
Mayonaise is een vettig goedje dat lang zichtbaar kan blijven als het een vlek vormt in je tafelkleed. Wasbenzine is de oplossing. Dep ermee op de vlek, laat het inwerken en was het tafelkleed vervolgens uit. Overigens werkt dit bij meer dan alleen mayonaise; ook melkproducten laten zich prima verwijderen met deze strategie.

Wijnvlekken uit je tafelkleed halen
Met name rode wijn is bijzonder vervelend in je tafelkleed. Net als bij chocola, is snel handelen hierbij van groot belang. Als je direct na het morsen keukenzout op de wijnvlek strooit, zul je zien dat de kleurstof door het zout wordt opgenomen. Het ergste leed is dan al geleden, maar als je daarna ook nog met lauw water dept, is de rode wijn helemaal verdwenen. Witte wijn heeft geen kleurstoffen die nare vlekken vormen, dus hier volstaat het lauwe water.

Vlekken van koffie of thee
Eigenlijk geldt voor elke vlek: handel snel. Dat is niet anders bij koffie of thee. Pak een vochtige doek, dep het hiermee op de vlek en doe dit net zo lang tot de vlek vrijwel is verdwenen. Daarna kan je wat vlekkenverwijderaar aanbrengen en het tafelkleed uitwassen. Op die manier wordt de vlek helemaal verwijderd en kan je kleed snel weer gebruiken alsof er niets is gebeurd.

Hoe restaurants worden beoordeeld

Mobil’s ratingsysteem van het restaurant bestaat uit vijf verschillende kwaliteiten of beoordelingen, elk met een eigen set criteria en verwachtingen. Een Mobil One-Star restaurant, bijvoorbeeld, is een restaurant dat een ervaring biedt die zich onderscheidt door lokale flair, individuele sfeer of culinaire specialiteit. Een Mobil Two-Star restaurant is een restaurant met een schone omgeving en efficiënte service om vers eten te serveren.

Zowel waarde als gezinsvriendelijkheid worden in deze categorie beschouwd. Een Mobil Three-Star Restaurant is een restaurant dat goed eten heeft, en aangenaam decor, en service die zowel warm en bekwaam is. Een Mobil Four-Star restaurant is een restaurant dat de meest professionele service biedt, samen met heerlijk eten en presentaties die op de een of andere manier onderscheidend zijn.

Deze criteria en verwachtingen zijn bedoeld als een suggestie van wat gasten kunnen verwachten te ervaren bij een bezoek aan een restaurant van elk kaliber niveau. Deze aanbevelingen zijn niet de enige limieten die door elk niveau zijn uiteengezet, en ze zijn niet individueel gemandateerd. Een restaurant etablissement heeft om ofwel voldoen aan of overtreffen alle eisen voor de vorige sterrenrating om door te gaan naar de volgende sterrenrating.

One-star restaurants bieden een ervaring die kenmerkend is door de individuele sfeer, lokale flair of culinaire specialiteit. Een een-sterren restaurant’s service is zowel efficiënt en hartelijk met obers die netjes gekleed zijn. De producten die worden aangeboden door een eensterrenrestaurant zijn fris en smakelijk wanneer ze worden weergegeven.

Twee-sterren restaurants serveren eten dat vers in een omgeving die schoon is. Service aangeboden door een twee-sterren restaurant is efficiënt en gezinsvriendelijk. Twee-sterren restaurant gasten in staat zal zijn om alle kenmerken van een een-sterren restaurant te vinden, in aanvulling op een aantal verbeterde functies en meer professionele inrichting.

Restaurants Soorten en Kenmerken

De indruk dat enkele enorme quick-service ketens volledig domineren het restaurant business is misleidend. Keten restaurants hebben een aantal voordelen en enkele nadelen ten opzichte van onafhankelijke restaurants. De voordelen zijn:

Bij franchising zijn verschillende soorten hulp beschikbaar. Onafhankelijke restaurants zijn relatief eenvoudig te openen. Alles wat je nodig hebt is een paar duizend dollar, een kennis van restaurant operaties, en een sterke wens om

Het voordeel voor onafhankelijke restaurateurs is dat ze ”hun eigen ding’ kunnen doen op het gebied van conceptontwikkeling, menu’s, decor, enzovoort. Tenzij onze gewoonten en smaak drastisch veranderen, is er voldoende ruimte voor onafhankelijke restaurants op bepaalde locaties. Restaurants komen en gaan. Sommige onafhankelijke restaurants zullen uitgroeien tot kleine ketens, en grotere bedrijven zullen kleine ketens uitkopen.

Zodra kleine ketens groei en populariteit vertonen, zullen ze waarschijnlijk worden uitgekocht door een groter bedrijf of in staat zijn om financiering te verwerven voor uitbreiding. Een verleiding voor de beginnende restaurateur is om grote restaurants in grote steden te observeren en te geloven dat hun succes kan worden gedupliceerd in secundaire steden. Het lezen van de restaurantbeoordelingen in New York City, Las Vegas, Los Angeles, Chicago, Washington, D.C., of San Francisco kan de indruk wekken dat ongebruikelijke restaurants kunnen worden gerepliceerd in Des Moines, Kansas City of Main Town, USA. Vanwege demografie, zullen deze high-style of etnische restaurants niet klikken in kleine steden en steden.

Zal gaan voor opleiding van onderop en bestrijken alle gebieden van de werking van het restaurant Franchising gaat het minste financiële risico in dat het restaurant formaat, met inbegrip van gebouw ontwerp, menu, en marketing plannen, al zijn getest in de markt. Franchise restaurants hebben minder kans om buik omhoog dan onafhankelijke restaurants. De reden hiervoor is dat het concept is bewezen en de operationele procedures zijn vastgesteld met alle (of de meeste) van de knikken uitgewerkt.

Restaurants in Edinburgh houden je aan de kook

Restaurants in Edinburgh behoren tot de beste in het Verenigd Koninkrijk. Ik denk dat er twee aspecten die echt de Edinburgh restaurant scene afgezien van de concurrentie de intense verscheidenheid van internationale gerechten en de selectie van restaurants gespecialiseerd in Schotse gerechten.

Schotse keuken zeg je? Wat is dat in hemelsnaam? Afschuwelijke porties rauw vlees en champagnefluiten van varkensbloed? Denk nog eens na, mijn beste vriend. Onze chef-koks zijn zeer bedreven in het aanvullen van lokaal geproduceerde vleesproducten zoals Aberdeen Angus of zeevruchten zoals zalm met een sortiment van de favoriete groenten van het land.

Schotse kaas is ook een regelmatige functie op Schotse menu’s naast fruitsorepen, purees en sauzen. Een avond in een Schots restaurant zal diners hebben die verder kijken dan de veelbesproken stereotypen.

Ik zal u vertellen over de internationaal bewonderde Schotse restaurants in Edinburgh waar de lokale bevolking trots op is, zoals het internationaal gerenommeerde James Thomson-trio The Witchery by the Castle, Rabarber in Prestonfield en The Tower boven het Museum of Scotland.

We hebben natuurlijk een indrukwekkend aanbod van internationale restaurants in Edinburgh, waarvan de meeste bieden zeer hoge culinaire en service normen.

De zeer populaire maar vaak eendimensionale Italiaanse keuken krijgt een verfrissende make-over in Valvona en Crolla, een Italiaanse delicatessenwinkel, wijnspecialist, café en restaurant. Het bedrijf werd opgericht in 1934 door Alfona Crolla, de grootvader van de huidige eigenaar als een manier om Italiaanse immigranten te voorzien van authentieke Italiaanse producten afkomstig van de beste lokale producenten in Italië.

Tegenwoordig is de delicatessen uitgebreid met een zeer succesvol restaurant. De familie heeft ook een bakkerij en een café in het centrum van de stad. Gespecialiseerd in de beste wijn en kaas die Italië te bieden heeft met een bewonderenswaardige gezinsgerichte benadering van hun werk, is Valvona en Crolla meer een manier van leven dan een bedrijf.