De meesten van ons weten dat zout of romige sauzen toevoegen aan ons eten niet de gezondste gewoonte is, maar laten we wel wezen – het smaakt er zeker beter door.

Gelukkig zijn er tonnen andere voedzame keuzes om vlees, groenten, of wat er vanavond ook op het menu staat net zo lekker te laten smaken.

Die keuzes zijn specerijen; van erwten en wortels tot kip en rundvlees, specerijen geven een kick aan praktisch elk voedsel zonder alle extra calorieën toe te voegen. Specerijen komen meestal van zaden, bessen, schors of wortels van planten.

  1. Komijn

Komijn komt uit India. De zaden, geel van kleur, hebben een sterke aangename geur en smaak. Een aanbevolen hoeveelheid is 6 theelepels of ½ theelepel komijnpoeder per dag. Een mooie manier om komijn te gebruiken is een kom met wortelgroenten, zoals zoete aardappelen, bloemkool en rapen te mengen met olijfolie en 1 theelepel komijnpoeder, en een half uur op 300 graden te bakken. Voeg wat peper en gehakte koriander toe om het extra lekker te maken.

  1. Gember

Gember, of gemberwortel, is afkomstig van de plant Zingiberofficinale, en zit in dezelfde familie als kardemom en kurkuma. De teelt ervan begon in Zuid-Azië. Gember is er vers of in poedervorm. Hoewel het laatste wat gemakkelijker is om mee te werken, zijn er veel manieren om verse gember te gebruiken.

Om verse gember te gebruiken, moet je eerst de donkere buitenste laag eraf schillen met een dunschiller of een schilmesje. Dan moet je het meestal raspen voor je het aan recepten toevoegt. Je zult waarschijnlijk merken dat het het beste werkt als je het mengt met natte ingrediënten. Je kunt het het beste in de koelkast bewaren in een plastic of papieren zak. Probeer gember in een soep door butternutpompoen, wortels en knoflook in kippenbouillon te laten sudderen. Voeg verse gember en peper toe, pureer, en geniet. Of meng gember, natriumarme sojasaus, rijstazijn, sesamolie en knoflook voor een rundvleesmarinade.

  1. Kaneel

Kaneel komt van de gedroogde bast van Cinnamomumloureirii en is overvloedig van smaak. Gebruik het om suiker te vervangen in sauzen, vlees- en groentegerechten. Het kan specifiek werken in zelfgemaakte barbecuesauzen, marinade van pulled pork en marinara sauzen. Kaneel stiekem in ontbijt, lunch en avondeten verwerken is gemakkelijk. Roer kaneel door havermout met bessen en noten, doe het in vinaigrette saladedressing en meng het door koffie of smoothies. Wees er wel zuinig mee, maximaal één theelepel in een portie.

Tip: https://www.naturalspices.nl/ceylon-kaneel-gemalen

  1. Kardemom

Kardemom is afkomstig van de gedroogde vruchten of zaden van Elettariacardamomum L. Maton. Guatemala en India produceren de meeste kardemom. Het bevat kalium, calcium, ijzer en magnesium. Je vindt zowel kardemompeulen als -poeders het hele jaar door op markten en in kruidenierswinkels. Terwijl kardemom het meest gebruikt wordt in zoetigheden en koffie, kan zwarte kardemom gebruikt worden in linzencurry’s en rijstpilafs.Voor zilvervliesrijst voeg je ½ theelepel kardemom (en ½ theelepel kaneel) aan het kokende water toe voor een nootachtige smaak om een enorme kick van smaak te krijgen en heel weinig calorieën.

  1. Chilipepers

Chilipepers zijn afkomstig van de chiliplant, die zijn oorsprong vindt in Midden-Amerika, en chilipepers hebben van planten afgeleide verbindingen waarvan bekend is dat ze ziektevoorkomende en gezondheidsbevorderende eigenschappen bevatten. Ze zijn het hele jaar door in kruidenierswinkels verkrijgbaar, gedroogd of in poedervorm. Gebruik hete chilipepers als smaakmaker bij het bereiden van soepen en chilisauzen. Poblano pepers zijn de mildste van de chilipeperfamilie, en kunnen worden gesauteerd, geroosterd, en gevuld. Je kunt Serrano pepers mengen door zelfgemaakte salsa’s en guacamole.

  1. Kurkuma

Kurkuma is afkomstig van de gedroogde wortel van het overblijvende kruid Curcumma longa L, en komt uit India. Het wordt veel gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten.Kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer, en kan mogelijk helpen zowel de stofwisseling te versnellen als het immuunsysteem te stimuleren. Voeg een snufje of twee kurkuma toe aan gegrild voedsel en groenten, of een paar theelepels aan soepen en stoofschotels.

Aanbevolen: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen

  1. Karwij

Karwijzaad wordt overal in Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika verbouwd. Hoewel het verschillende medicinale toepassingen heeft, bestaat karwij uit gezonde voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten. Het is een voortreffelijke minerale bron van ijzer, calcium en kalium. Karwij is dicht in voedingsvezels, met 30 g vezels per 100 g zaden. Bovendien bevat het verbindingen die veroudering, infecties en zelfs kanker helpen voorkomen. Voeg karwij toe aan omeletten, soepen, salades of mediterraans geïnspireerde gerechten. Karwij helpt ook bij de spijsvertering als het samen met kool gegeten wordt.

Maak je keuze. Er zijn honderden soorten specerijen waaruit je kunt kiezen, en ze zijn slimme toevoegingen aan dagelijkse maaltijden zonder de gezondheid te schaden of aan smaak in te boeten.