Zelfs voor de meest doorgewinterde wijnliefhebbers en –proevers blijft het lastig om een goede wijn te kiezen uit een groot schap of van een wijnkaart. Het is onmogelijk om alle wijnhuizen te kennen of te kunnen inschatten hoe een wijn smaakt op basis van druif of land van herkomst. Daarom zoeken we met drie tips antwoord op de vraag ‘hoe serveer je wijn als een pro’. Voor alle wijnliefhebbers die indruk willen maken op hun gasten.

Door de juiste wijn bij een gerecht te serveren

Natuurlijk kun je een glas wijn drinken zonder daarbij iets te eten. Maar we weten allemaal, wijn en spijs gaan samen als peper en zout. Wijn maakt eten lekkerder. En andersom.

Hoe zorg je ervoor dat je een goede keuze maakt? Hoe kies je de beste wijn bij je gerecht?

Een bbq wijn kun je beter niet bij een salade serveren, maar is wél heerlijk bij een pizza, een pittige blauw geaderde kaas of een Marokkaans stoofpotje.

Door wijn op de juiste temperatuur te serveren

De temperatuur van een wijn heeft een enorme invloed op de smaak. Sterker nog, als je een wijn te warm of juist te koud schenkt, kan deze vlak of juist zuur worden. Zonde, want het serveren van een wijn op de juiste temperatuur, kan zijn beste eigenschappen juist accentueren. Een aantal wijnen en hun ideale serveertemperatuur op en rij:

Droge witte wijn als Sauvignon Blanc voor bij de borrel: 6 a 8 °C

Frisse en fruitige witte wijn als Chardonnay: 8 a 10 °C

Licht zoete mousserende wijn als cava en crémant: 5 a 7 °C

Lichte en soepele rode wijn als Beaujolais en nieuwe wereld-wijnen: 14 a 16 °C

Complexe en rijpe rode wijnen als Bourgogne en topwijnen uit Italië (Super Tuscans) en Spanje (Gran Reserva): 17 a 18 °C

Door wijn te serveren als hij op dronk is

Een wijn kan te jong zijn, waardoor de zuren nog te zuur zijn of het volle zoete fruit nog niet zijn volledige potentie heeft behaald. Ook als een wijn over zijn top is, proef je dat duidelijk. Bijvoorbeeld doordat het fruit minder fris en sprankelend is, of de kleur minder intens. Maar hoe weet je nou wanneer een wijn op dronk is? Jaartal en druif zijn de belangrijkste graadmeters. Van sommige druivenrassen is bekend dat er wijnen met groot bewaarpotentieel van gemaakt worden. De meeste rode bbq wijn is tussen de twee en zes jaar te bewaren. Anderen zijn juist het lekkerst in de eerste paar jaar na de oogst. Zoals frisse en fruitige witte borrelwijnen en rode Beaujolais. Lees de proefnotitie van de wijn webshop goed, daarin staat bijna altijd vermeld wanneer je de wijn het best kunt drinken.