Zelfs het mooiste tafelkleed zal er niet aan ontkomen: vlekken. Of het nou gaat om je eigen ongelukjes, of om je kinderen die gewoon doen wat kinderen doen, een tafelkleed kan het soms zwaar te verduren krijgen. Gelukkig zijn de meeste vlekken prima te verwijderen, maar soms moet je even weten welke vlek welke behandeling nodig heeft. We helpen je dan ook graag een eindje op weg.

Hoe verwijder je chocoladevlekken uit je tafelkleed?
Chocola kan lastige vlekken geven in kleding of – zoals hier – in tafelkleden. Dat komt door de cacaoboter. Deze boter bevat een olielaagje, dat lastig te verwijderen kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je de chocoladevlekken snel te lijf gaat, als ze ontstaan. Wat het beste werkt, is dat je een vlekkenverwijderaar in het tafelkleed wrijft. Het liefste gebruik je een verwijderaar die op gel gebaseerd is, omdat dit het beste effect heeft. Dep vervolgens de vlekkenverwijderaar op het tafelkleed en doe het kleed vervolgens in de was. Gebruik je hier dan een wasmiddel dat zich specifiek richt op het verwijderen van vlekken, dan heb je de meeste kans dat de chocoladevlek helemaal uit je tafelkleed gewassen wordt.

Vlekken van tomatensaus
Ook zo’n veel voorkomende vlek is die van tomatensaus. De rode saus kan behoorlijk storend zijn in je tafelkleed, maar gelukkig zijn ze goed te verwijderen. Haal het kleed van tafel en was het even in een sopje. Meestal is dit wel afdoende en kan je het kleed snel weer gebruiken. Mocht de tomatensaus nog altijd een vervelende vlek vormen, gebruik dan ammonia om deze alsnog te verwijderen. Let wel; verdrink het kleed niet in de ammonia, maar gebruik een klein beetje en dep het met beleid op de vlek.

Mayonaisevlekken verwijderen
Mayonaise is een vettig goedje dat lang zichtbaar kan blijven als het een vlek vormt in je tafelkleed. Wasbenzine is de oplossing. Dep ermee op de vlek, laat het inwerken en was het tafelkleed vervolgens uit. Overigens werkt dit bij meer dan alleen mayonaise; ook melkproducten laten zich prima verwijderen met deze strategie.

Wijnvlekken uit je tafelkleed halen
Met name rode wijn is bijzonder vervelend in je tafelkleed. Net als bij chocola, is snel handelen hierbij van groot belang. Als je direct na het morsen keukenzout op de wijnvlek strooit, zul je zien dat de kleurstof door het zout wordt opgenomen. Het ergste leed is dan al geleden, maar als je daarna ook nog met lauw water dept, is de rode wijn helemaal verdwenen. Witte wijn heeft geen kleurstoffen die nare vlekken vormen, dus hier volstaat het lauwe water.

Vlekken van koffie of thee
Eigenlijk geldt voor elke vlek: handel snel. Dat is niet anders bij koffie of thee. Pak een vochtige doek, dep het hiermee op de vlek en doe dit net zo lang tot de vlek vrijwel is verdwenen. Daarna kan je wat vlekkenverwijderaar aanbrengen en het tafelkleed uitwassen. Op die manier wordt de vlek helemaal verwijderd en kan je kleed snel weer gebruiken alsof er niets is gebeurd.