Als je veel koffie drinkt, dan heb je vast en zeker ook zo je opvattingen over welke koffie het allerlekkerst is. Hoe deze gezet moet zijn, wat de temperatuur precies is. We hebben allemaal zo onze voorkeuren. Maar streef je bij ieder kopje koffie dat je zet en drinkt naar perfectie? Of heb je soms, of misschien zelfs wel altijd, andere prioriteiten, en vind je het vooral belangrijk dat het koffiezetten lekker snel en makkelijk verloopt?

Neem je er altijd de tijd voor?

Er lijkt haast niets zo persoonlijk te zijn als een kopje koffie. De meningen over de perfecte manier om deze te zetten, die lopen meer en meer uiteen. Waar de meeste mensen het over eens zijn, is dat langzamer vaak beter is. Of beter gezegd: dat meer aandacht vaak betere koffie oplevert. Koffie gezet in een ouderwets koffiezetapparaat met filter kost aardig wat tijd, maar wordt lang niet door iedereen als de allerlekkerste koffie beschouwd. Daar staan tegenover dat een kopje koffie met behulp van een koffiecup zo gezet is, maar dat juist het uitzoeken van de cup weer wat meer tijd gekost kan hebben.

Neem jij die tijd, als het om koffie gaat? Neem je altijd de tijd om het best mogelijke kopje te bereiden? Of grijp je ook regelmatig naar de koffiepads, als je gewoon snel je kopje koffie in handen wilt hebben? Diezelfde vraag geldt ook bij koffie kopen: doe je dat op de plek waar je ook de rest van je boodschappen haalt? Of neem je juist de moeite om ergens anders je slag te slaan, als je weet dat de koffie daar beter of lekkerder is?

Niet iedere dag is hetzelfde, en dat geldt ook voor onze koffie

Voor de meeste mensen geldt dat ze de ene keer meer de tijd nemen om koffie te bereiden dan de andere. Niet iedere dag, en niet ieder moment op de dag, is tenslotte hetzelfde. Heb je ’s morgens veel haast, dan wil je vooral snel je koffie hebben, zodat je goed wakker wordt en de dag weer aankan. Heb je echter ruim de tijd, ben je misschien zelfs lekker vrij, dan is die noodzaak er wat minder en neem je misschien veel langer de tijd om je kopje koffie extra lekker te maken. Kies je ervoor om verse melk op te schuimen, er misschien zelfs een figuurtje in te maken, en even lekker te gaan genieten. Kiezen tussen snelheid en gemak of de beste smaak; het hangt vaak maar net af van de dag.