Voordat jij van een lekker kopje koffie kunt genieten, moeten er ergens ter wereld koffiebonen worden geoogst. Koffie wordt namelijk gemaakt van koffiebonen. Deze bonen zijn afkomstig van de koffieplant. Wanneer de koffiebonen zijn geplukt, kunnen ze nog niet direct als basis voor jouw koffie dienen. De bonen moeten namelijk eerst nog worden gebrand. Een koffieboon moet dus eerst een heel proces doorlopen voordat hij tot koffie vermalen kan worden.

Arabica versus Robusta
De echte koffiekenner weet dat geen enkele koffie hetzelfde smaakt. Maar hoe kan de koffie overal toch zo verschillen? Dit heeft alles te maken met de koffiebonen die worden gebruikt. Wil je koffiebonen bestellen? Dan zal je zien dat je de keuze hebt uit verschillende soorten koffiebonen. Deze koffiebonen kunnen afkomstig zijn van twee soorten koffieplanten, namelijk de Aribica en de Robusta koffieplant. Ongeveer zeventig procent van alle koffiebonen komt van de Aribica plant. Deze plant groeit vanaf vijfhonderd meter boven zeespiegel en geeft bonen met een frisse smaak af. De overige koffiebonen zijn afkomstig van de Robusta koffieplant. Deze plant groeit op een lager niveau en beschikt daardoor over meer cafeïne. De smaak van deze koffiebonen is dan ook wat bitterder.

Zo maak je de lekkerste koffie
Wil je graag écht lekkere koffie zetten? Dan is het belangrijk om koffiebonen van goede kwaliteit aan te schaffen. Kies bij voorkeur voor koffiebonen die rond de evenaar groeien. Deze bonen zijn namelijk kwalitatief het beste. Dat komt doordat de omstandigheden rondom de evenaar gunstig zijn voor de koffieplant. De temperatuur is goed, er valt veel regen en er is niet veel wind. Dit zijn ideale omstandigheden voor de groei van koffiebonen van goede kwaliteit. Maar met alleen koffiebonen kom je natuurlijk nog niet ver. Je zult ook over een goede espressomachine moeten beschikken. Een goede koffiemachine is namelijk van groot belang bij de bereiding van de lekkerste koffie.

Hoe bewaar je de koffiebonen?
Als je kwalitatief goede koffiebonen hebt gekocht, wil je uiteraard dat de kwaliteit goed blijft. Maar hoe zorg je ervoor dat de bonen hun kwaliteit door de tijd heen niet verliezen? In de basis geldt dat hoe verser de bonen zijn, hoe meer smaak ze hebben. Heb je de verpakking van de koffiebonen eenmaal opengeknipt? Bewaar de bonen dan in een goed afgesloten luchtdichte verpakking. Koffiebonen kunnen snel hun aroma verliezen. Het is daarom verstandig om de koffiebonen in kleine porties in de vriezer te bewaren. Zo voorkom je dat de kwaliteit van de bonen verloren gaat. Bewaar de koffiebonen dus altijd op de juiste wijze en geniet zo langdurig van kwalitatief goede koffie.