Het kan enorm gezellig zijn: een avondje met vrienden over de vloer. Hoe beter je elkaar kent, hoe gezelliger het vaak is. Toch is het altijd een goed idee om uit te pakken met de organisatie van zo’n avondje – om het nog leuker te maken. Hoe krijg je dit voor elkaar? Het lukt met deze tips.

Hapjes en drankjes in huis

Hapjes en drankjes zijn natuurlijk onmisbaar tijdens een gezellig avondje. Misschien wil je de vrienden wel uitnodigen voor een diner, waarbij je iets lekkers klaarmaakt en er uitgebreid wordt getafeld. Eten bestellen is natuurlijk ook een optie, mocht je niet uren in de keuken willen staan. Of spreek na het avondeten af en stel een smakelijke borrelplank samen met kaas, olijven, worst en nootjes. Wat jullie erbij drinken? Trek een goede fles wijn open! Je kunt vooraf online wijn bestellen, zodat je hier niet eens de deur voor uit hoeft te gaan. Kies een smakelijke wijnsoort uit, die bij iedereen in de smaak valt. Spaanse wijn is bijvoorbeeld geliefd, waarbij je de keuze hebt uit verschillende flessen. Stel een leuke mix samen, zodat er veel te proeven is.

Bijkletsen maar

Het klinkt logisch, maar we willen het toch even benadrukken: neem tijdens een avondje met vrienden de tijd om echt goed bij te kletsen. Zeker als je elkaar al lang niet hebt gesproken! De uren vliegen namelijk voorbij  en het komt maar wat vaak voor dat je na afloop denkt: had ik nog maar even gevraagd hoe het écht met hem of haar gaat. Probeer hier gedurende de avond bewust bij stil te staan, zodat er waardevolle gesprekken kunnen ontstaan. Prietpraat is natuurlijk ook altijd leuk, maar het hoeft niet de boventoon te voeren gedurende de hele avond. Da’s wel wat belerend…

Spelletjes spelen

Wil je niet alleen kletsen, maar ook iets ondernemen? Spelletjes vallen vaak goed in de smaak! Ga na wat iedereen graag speelt en leg dit idee voor aan de anderen. Of het nu een uitgebreid potje Monopoly is of een actief spelletje zoals 30 Seconds: het is per vriendengroep weer verschillend wat er graag wordt gespeeld. Houd er wel rekening mee dat sommige spellen al gauw urenlang kunnen duren: als dit niet de bedoeling is, kun je soms beter voor een sneller spel kiezen.

Gezellige aankleding in huis

Zorg ook voor een gezellige aankleding in huis, om de avond met het gezelschap compleet te maken. Als je een diner maakt, kun je de tafel mooi aankleden. Pak lekker uit, zodat je vrienden ook zien dat je de moeite hebt genomen. Maak het gezellig in de woonkamer, door bijvoorbeeld kaarsjes aan te steken. Het zijn de kleine dingen die de sfeer nog net dat beetje meer verhogen.